Babafészek

A babafészek még csak néhány éve vált ismerté hazánkban, de máris hatalmas rajongótábora van ennek a csodaszép elnevezésű terméknek.

De mit is kell róla tudnunk?

A babafészket már évtizedek óta ismerik és használják a skandináv országokban, Magyarországon azonban csak néhány éve terjedt el a használata. Eredetileg koraszülöttek számára készítették el az első prototípust a kórházakban, később azonban egyre szélesebb körben vált ismertté a kisgyermekes szülő körében is.


Mit kell tudni a babafészekről?


A babafészek újszülött és kisbabák számára tervezett, biztonságos fekhely, ami a pihenéshez és alváshoz nyújt lehetőséget a picik számára. Amikor a babafészket elkezdjük használni, valóban az az érzésünk támad, mintha egy puha, biztonságos fészekbe tennénk bele a babát, mint egy kis fiókát. A babafészekben az anyaméh nyújtotta biztonságot és nyugalmat tapasztalhatja meg a baba, hiszen a fészek pereme körbe öleli testét, miközben - a pólyákkal ellentétben - itt könnyedén mozoghat is a pici.
Vannak, akik az együtt alváshoz is babafészket használnak, ilyenkor a babát a fészekkel együtt helyezik maguk közé az ágyba, így nagyobb biztonságban aludhat a gyermek.
Van, aki a gyermekágyba helyezi, hogy a fészek segítségével egy otthonos, nyugalmas kis szigetet hozzon létre az újszülött számára. A babafészek praktikuma, hogy megóvhatjuk a babát attól, hogy a feje a kiságy rácsainak koppanjon.
A babafészek jó megoldás lehet akkor is, ha utazunk, mert egy új, idegen helyen is biztosítani tudjuk a baba számára a megszokott alvási környezetet.

Szerző: Kiss Virág 2019. december 26. | Frissítve: 2021. augusztus 25.
Forrás: babaszoba.hu

Hogyan kell használni a babafészket?

Babafészek biztonságos használata érdekében van néhány kötelező feladat:
csak lapos, alacsony, nem fűtött felületekre helyezd, mindig fészek közepére helyezd a picid, csak a hasáig takard be a gyermeked a babafészekben, hogy legyen elég levegője és biztonságban tudhasd.


Mivel nem csak alvó alkalmatosság, sokféle dologra használható, amíg a baba ébren van:

- a babafészek egy biztonságos és kedvenc hely a kényelmes, felügyelt pihenéshez
- a padlón ülve játszhatsz gyermekeddel, míg ők puha felületen fekszik
- azokra a különleges családi pillanatokra, amikor a baba köré gyűlnek a rokonok – figyeld a babád, ahogy felnéz az arcokra
- helyezz el a zenélő forgót babafészek fölé, hogy ösztönözze a baba érzékeiket
- helyezd el a babát a közeledben, miközben a padlón jógázol, vagy más gyakorlatot végzel
- helyezd a babafészket egy ablak mellé (a függöny zsinóroktól távol), ahol örülhet a pici az árnyékoknak és más természetes hangoknak, mint például a madár csicsergése

Mire kell figyelni a babafészek használata során?

- ne fedd be a babát
- ne helyezd azt olyan felületre, ahol a baba legördülhet és leeshet
- ne hagyd felügyelet nélkül a babát a babafészekben (beleértve az alvást is)
- ne emeld fel a babafészket, mindig laposnak kell maradnia
- soha ne helyezd azt magas felületre
- a fulladásveszély elkerülése érdekében hagyd abba a babafészek használatát, ha a baba hátrafelé vagy hasára fordulhat
- ne használj további matracokat, extra szivacsokat vagy vízálló pisi párnákat a babafészkében
- soha ne használd a babafészket a baba szállítására

Meddig használható a babafészek?

Már újszülött kortól használható egészen a baba 4-6 hónapos koráig. Segít megtanítani a babádnak, hogy saját maga képes legyen önállóan elaludni.